Antalya Endemiği

Yakın dönemde bilim dünyasına tanıtılan Salamut soğanı, sadece Antalya ilinde yayılış gösteren lokal endemik türlerimizdendir. Türün ilk örnekleri Salamut Yaylası’ndan (Akseki/Antalya) toplanmıştır. Bu alan dışında, Güzle ve Çimi Yaylaları’nda da yayılış göstermektedir. Türün bilimsel isimlendirmesinde, çiçek yapraklarında kenar kısımların sahip olduğu dalgalı görünüş etkili olmuştur (undulat: dalgalı, petal: çiçek parçası). 

Toprak altı soğanları küremsi, 2-3 cm çapında, kabuğu dışta siyahımsı, iç kısımda beyaz reklidir. Çiçek durumu gövdesi yerden 20-50 cm uzunluğunda, hafif kıvrımlı, silindirik, 2-3 mm çapında, tabana yakın kısımda yeşil veya kırmızımsı ile renklenir. Yapraklar 3-5 adet, şeritsi-mızraksı biçimli, 7-25 x 2-5 cm boyutlarında, yeşil, dar beyaz kenarlı, pürüzsüzdür. Çiçek durumunun altında yer alan ve çiçek saplarını destekleyen spatalar çoğunlukla 2-3 adet üçgen parçaya bölünür, ilkin dönemde çiçek saplarına basık, daha sonra geriye kıvrık, mor renkli ve koyu damarlıdır. Çiçek salkımı çiçeklenme döneminde yarı küresel, çok çiçekli, 4-8,5 cm çapındadır. Çiçek sapları silindirik, 2 cm’ye kadar uzar, hemen hemen eşit boyda, yeşilimsi veya hafif kırmızımsıdır. Çiçekler çan biçimli, periant segmentleri ters yumurtamsı-dairesel, uçta küt, kenarda genellikle dalgalı, 6-7 mm x 3,5-6 mm boyutlarında, beyaz, ortada yeşil damarlıdır. Filamentler tepallerin yaklaşık 4/5’i uzunlukta, etli, tabanda birleşik, üçgen şekilli, beyazdır. Anterler sarı renklidir. Yumurtalık basık-küresel, koyu morumsu-siyahtır. Stilüs silindirik şekillidir. Kapsül meyve küresel, 3 uzunlamasına oluklu, 5-6 mm genişliğindedir. Tohumlar yumurtamsı ila geniş yumurtamsı, buruşuk, siyahımsı, 3-4,2 mm uzunluğundadır.

🍪 Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi kullanımı sağlamak ve tanıtım çalışmalarında kullanmak amacıyla sayfamızda üçüncü şahıs çerezler de içerebilen çerezlerden faydalanıyoruz.

DAHA FAZLA